Вимоги до харчових продуктів, що замовляють до буфету навчального закладу

493
Щоб забезпечити раціональне і безпечне харчування учнів у навчальних закладах, своєчасно вживати заходів для поліпшення його якості, необхідно здійснювати систематичний контроль за організацією харчування учнів

Усі харчові продукти мають бути етикетовані державною мовою України.

Харчові продукти мають містити в доступній для сприймання споживачем формі інформацію про:

  • назву харчового продукту
  • назву та повну адресу й телефон виробника, адресу потужностей (об’єкта) виробництва, а для імпортованих харчових продуктів — назву, повну адресу й телефон імпортера
  • кількість нетто харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об’єм або поштучно)
  • склад харчового продукту в порядку переваги складників, зокрема й харчові добавки та ароматизатори, що використовувалися для його виробництва
  • калорійність та поживну цінність із вказівкою на кількість білка, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100 грамів харчового продукту
  • кінцеву дату споживання «Вжити до» або дату виробництва та строк придатності
  • номер партії виробництва
  • умови зберігання та використання, якщо харчовий продукт потребує певних умов зберігання та використання для забезпечення його безпечності та якості
  • застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно вплинути на їхнє здоров’я у разі його споживання
  • наявність чи відсутність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО), про що вказано на етикетці харчового продукту — «з ГМО» чи «без ГМО»

Необхідно замовляти і приймати до навчального закладу лише безпечні та якісні продукти харчування.

Слід дотримуватися умов і термінів зберігання продуктів харчування.

Слід дотримуватися правил особистої гігієни працівників харчоблоків.

Заборонено замовляти і приймати до навчального закладу соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, зокрема й чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинне масло та масло з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо).

Заборонено використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

Слід посилити протиепідемічні заходи щодо попередження спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

Примітка.
Складено відповідно до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах» від 15.08.2006 № 620/563.



Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Книжкова полиця

«Присвоєння кваліфікаційних категорій: від А до Я» від журналу «Практика управління закладом освіти»

Електронна книжка «Присвоєння кваліфікаційних категорій: від А до Я»

для передплатників е-журналу «Практика управління закладом освіти»

Читати книгу

Розсилка



© Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу


  • Ми в соцмережах
Будь ласка, увійдіть на сайт

Заходьте! Відкрито!
Матеріали порталу доступні зареєстрованим користувачам. Будь ласка, авторизуйтеся або зареєструйтеся. Для реєстрації потрібна лише 1 хвилина.

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт
Знадобиться лише хвилина!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

Витратіть на реєстрацію лише 57 секунд і отримайте доступ до:

форм та зразків для скачування
✓ актуальних статей від редакції
✓ докладних відповідей на складні робочі ситуації
✓ найсвіжіших новин галузі
нормативних документів



У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт
Знадобиться лише хвилина!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль