Щодо якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини

25 вересня 2014 11
Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до наказу «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» від 29.12.2012 № 1140.

Відповідно до наказу «Про затвердження Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2012 року № 1140» від 18.08.2014 № 576, найбільших змін зазнав пункт 4.13 Державних санітарних норм та правил «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини», в яких йдеться про небезпечну хімічну речовину діоксин.

Довідково, діоксин належить до групи небезпечних хімічних речовин, відомих як стійкі органічні забруднювачі з високою токсичністю. у результаті контакту людини з діоксинами спостерігаються порушення імунітету, дисфункції щитоподібної залози та інші негативні порушення роботи органів і систем.

Так от, згідно зі змінами, речення «У всіх групах харчових продуктів нормуються діоксини» виключено з наказу. Виходить, що у продуктах дитячого харчування діоксини не допускаються за документом, але ніяким чином не нормуються. Контроль за вмістом діоксинів проводиться виробником (постачальником, імпортером).

У випадках погіршення екологічної ситуації, пов'язаної з аваріями, техногенними та природними катастрофами, що можуть призводити до утворення та потрапляння діоксину в навколишнє середовище, контроль за вмістом цієї речовини проводився Державною санітарно-епідеміологічною службою України. Відтепер, контроль за вмістом діоксинів у продовольчій сировині здійснюватиметься не територіальними органами Державної санітарно-епідеміологічної служби України, а центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпечності харчових продуктів.

Зміни передбачають обов’язкове затвердження етикетування харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок відповідно до статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

Також у нововведеннях роз’яснено заборону використовувати сировину, піддану повторному заморожуванню для виготовлення харчових продуктів.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.



Підписка на новини

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої новини. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас у курсі всіх освітніх подій

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Книжкова полиця

Медіаактивний навчальний заклад від журналу «Практика управління закладом освіти»

В е-журналі «Практика управління закладом освіти» з’явилася перша книжка для передплатників:

«Медіаактивний навчальний заклад, або Як не загубитися в тенетах інтернету»

Читати книгу

Розсилка



ОНЛАЙН-ТЕСТ!

Онлайн-тест від журналу «Практика управління закладом освіти»

В е-журналі «Практика управління закладом освіти» з’явилися інтерактивні тести.

Перевірте свої знання з теми «Розгляд звернень громадян»

Спробувати

© Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу


  • Ми в соцмережах