Рекомендацiї щодо облаштування комори

75

Розмiщуйте комору на цокольному чи пiдвальному (окрiм комори сухих продуктiв) поверхах.

Увага!

Недопустимо розмiщувати комори пiд дитячими осередками

Плануйте площу комори залежно вiд її призначення та з огляду на кiлькiсть мiсць у дошкiльному навчальному закладi:

до 40 мiсць

41-120 мiсць

121-200 мiсць

201-280 мiсць

для овочiв

4 м2

6 м2

8 м2

12 м2

для сухих продуктiв

8 м2

8 м2

8 м2

10 м2

Увага!

Недопустимо облаштовувати прохiднi комори

Облаштовуйте комору для овочiв без доступу природного освiтлення, щоб примiщення було сухим i мало достатню вентиляцiю.

Облаштовуйте пiдлогу в коморi керамiчною плиткою з гладкою поверхнею, стiни опоряджайте вологостiйким покриттям, щоб була можливiсть для вологого прибирання примiщення.

Забезпечуйте в коморi дотримання санiтарних норм i правил, зокрема й товарного сусiдства та температурного режиму.

Оснащуйте комору необхiдним обладнанням, меблями, посудом, iнвентарем, зокрема й для вiдкривання тари, засобами вимiрювання, гирями, тарою тощо.

Установлюйте в коморi стелажi, шафи, рундуки так, щоб пiд ними був простiр 15 см вiд пiдлоги, доступний для прибирання.  

Установлюйте в коморi пiдтоварники або стелажi для зберiгання продуктiв у тарi на вiдстанi 20 см вiд стiн.

Увага!

Нормами проектування пожежної автоматики будинкiв та споруд автоматична пожежна сигналiзацiя передбачена в коморi для сухих продуктiв, а в коморi для овочiв — нi

Використовуйте для зберiгання продуктiв, що особливо швидко псуються, холодильне обладнання (холодильники побутовi, холодильнi шафи, прилавки, морозильнi камери).

Передбачайте для зберiгання молочних та м’ясних продуктiв окреме холодильне обладнання. У випадках зберiгання їх разом забезпечте товарне сусiдство.

Пам’ятайте, що житнiй i пшеничний хлiб мають зберiгатися окремо один вiд одного. Дверцята шафи для хлiба повиннi бути з отворами для вентиляцiї.

Подбайте про забезпечення комори чистими дерев’яними дошками для зберiгання сиру твердого.

Увага!

Безпека i якiсть продуктiв харчування та продовольчої сировини  залежить вiд умов їх зберiгання, у тому числi вiд температури, вологостi. При тривалому зберiганнi у несприятливих умовах, а також при недодержаннi товарного сусiдства, вони псуються, гниють, висихають, частково втрачають вагу, збiльшується вiдсоток вiдходiв

Пам’ятайте, що терези товарнi, гастрономiчнi (промаркованi окремо для сирої та готової продукцiї), а також гирi пiдлягають метрологiчнiй перевiрцi 1 раз на рiк, про що свiдчить тавро на них.

Увага!

Складено вiдповiдно до , та ,



Підписка на статті

Щоб не пропустити жодної нової статті, підпишіться на розсилку

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією
Скачати листівки

Книжкова полиця

«Педагогічна рада в дошкільному навчальному закладі» від журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Електронна книга «Одна голова добре, а педрада — ліпше»

для передплатників е-журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Читати книгу



© Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу


  • Ми в соцмережах
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І користуйтеся матеріалами порталу «Педрада»!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль

Свято наближається…

Привітайте колег із новим 2017/2018 навчальним роком!

• перейдіть до розділу «1 Вересня»

• скачайте вітальні листівки безплатно

Даруймо одне одному святковий настрій — і буде нам щастя!

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт Знадобиться лише хвилина!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль