Оформлюємо в ДНЗ меню-вимогу на видачу продуктів харчування

1622
Щодня відповідно до наявних продуктів харчування та враховуючи примірне двотижневе меню й картотеку страв у дошкільному навчальному закладі необхідно оформлювати меню-вимогу на видачу продуктів харчування («меню-вимога» за назвою типової форми, до якої заноситься меню-розкладка)

Для оформлення документа використовують типову форму № 3-4а, затв. наказом Державного казначейства України «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 № 130.

Меню-вимогу на видачу продуктів харчування складають єдину для всіх дітей дошкільного закладу, але з різним виходом страв за віковими групами дітей (відповідно до затверджених норм харчування):

  • до трьох років
  • від трьох до шести (семи) років.

Для харчування дітей віком від двох місяців до одного року оформлюють окрему меню-вимогу, оскільки їх харчування здійснюють за призначенням лікаря.

Що зазначають у меню-вимозі

Насамперед у меню-вимозі зазначають дату, на яку його складають.

Кількість дітей

Потім уносять дані про кількість дітей, присутніх у дошкільному закладі в день оформлення меню-вимоги, до рядка «Кількість чол.».

Кількість дітей зазначають відповідно до наявних у  дошкільному навчальному закладі вікових груп (графи «До 3-х р.», «Від 3-х до 6(7) р.»).

Якщо у закладі є пільгові категорії дітей, то кількість таких дітей можна зазначати у відповідній графі.

Наприклад, у графі «Від 3-х до 6(7) р.» зазначають: 15, з них 5  «чорноб.».

Поряд з кількістю дітей віком від одного до трьох років зазвичай зазначають «+2» — дві порції:

  • для зняття проби відповідальною особою
  • добова проба кожної страви раціону.

Назви страв

Далі до меню-вимоги вносять назви страв — відповідно до прийомів їжі (сніданок, обід, полуденок, вечеря).

Назва страви у меню-вимозі має бути повною та обов’язково збігатися з назвою страви у картці-розкладі.

Кількість порцій

Після цього в рядку «Кількість порцій» фіксують кількість порцій окремо для дітей кожної вікової групи. При цьому до кількості порцій для дітей віком від одного до трьох років додають ще дві порції — для зняття проби відповідальною особою та добову пробу кожної страви раціону.

У розділі «Для обсл. пер.» зазначають кількість порцій для працівників дошкільного навчального закладу, які харчуються тут.

Зауважте!

Зняттю проби не підлягають продукти промислового виробництва:

  • сосиски
  • тверді сири
  • кондитерські вироби (цукерки, вафлі, печиво тощо)
  • хліб
  • масло вершкове
  • фрукти
  • ягоди

Вихід страв

У рядку «Вихід — вага порцій» зазначають вихід кожної страви у грамах окремо для вікової групи (ясла, садок) та за потреби вихід страви для пільгової категорії дітей.

Якщо страва складається з декількох інгредієнтів, то дані для різних вікових груп розмежовують двома скісними рисками.

Наприклад

Під чарункою «Чай з лимоном» у рядку «Вихід — вага порцій» зазначають 150/5//180/6

При цьому 150/5 — це вага інгредієнтів страви для однієї дитини ясельної групи, 180/6 — для дитини садової групи

Для працівників дошкільного закладу, які харчуються, виписують продукти харчування за нормами харчування для дітей старшої вікової групи. Тож відповідні записи роблять у рядку «Вихід — вага порцій» розділу «Для обсл. пер.».

Ураховуючи перелік продуктів, зазначених у картці-розкладі для кожної страви, у стовпчиках меню-вимоги під назвою кожної страви та навпроти назви кожного продукту, що необхідний для приготування цієї страви, записують його масу брутто у вигляді дробу:

  • у чисельнику — на одну дитину кожної вікової групи (ясла, садок) у грамах — дані вносять через скісну риску
  • у знаменнику — на всіх дітей разом у кілограмах, літрах, штуках*.

* На практиці у деяких дошкільних навчальних закладах ці дані зазначають у грамах, мілілітрах, штуках.

Наприклад

Для приготування молочної рисової каші 45 дітям садових груп обраховують об’єм молока так:

170 мл × 45 = 7 650 мл

Отриманий результат переводять в літри:

7 650 ÷ 1 000 = 7,65 л

Запис у чарунці меню-вимоги «Молочна рисова каша» — «Молоко свіже» матиме такий вигляд:

170
7,65

Обраховують кількість масла вершкового: якщо на одну дитину садової групи передбачено 3 г масла вершкового, то відповідно для 45 дітей необхідно 135 г.

Запис про масло вершкове у відповідній чарунці меню-вимоги —

__3__
0,135

Записи про закладку рису, цукру та солі вносять аналогічно. До стовпчика меню-вимоги, де вказана відповідна назва страви (у наведеному прикладі це «Молочна рисова каша»), вносять такі записи у відповідних чарунках:

Рис  — __17__
               0,765

Цукор  — __5__
                 0,225

Сіль — __0,5__
              0,0225

У стовпчик «Разом «на дітей» та стовпчик «Разом на персонал» (за потреби) вносять необхідну масу кожного продукту на день у кілограмах, літрах, штуках. Якщо є продукти, які в цей день непотрібно видавати, то в чарунках ставлять риску

Якщо прийшли четверо і більше дітей понад кількість дітей, на яку розраховане меню, то для них виписують продукти додатково — оформлюють додаткове меню-вимогу.

Коли складання меню-вимоги завершене

Повністю оформленим меню-вимогу можна вважати лише тоді, коли:

  • у ньому стоять підписи осіб, які його складали

– медичної сестри

– кухаря

– комірника

  • керівник дошкільного навчального закладу його затвердив.


Підписка на статті

Щоб не пропустити жодної нової статті, підпишіться на розсилку

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Книжкова полиця

«Відкриваємо інклюзивний клас» від журналу «Практика управління закладом освіти»

Електронна книга «Медіаактивний навчальний заклад»

для передплатників е-журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Читати книгу




© Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу


  • Ми в соцмережах
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І скачаю потрібні файли!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль

Зареєструймо наші взаємини!

І я Вам подарую цілий світ освіти:
  • допомагатиму розв’язати робочі завдання
  • запрошуватиму на освітні заходи
  • сповіщатиму про новини
Портал «Педрада»

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
Для реєстрації потрібно лише 57 секунд
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль