Виконання норм харчування у дошкільному навчальному закладі

1089
Медична сестра дошкільного закладу повинна суворо дотримувати затверджених норм харчування. Також медичний працівник здійснює коригування виконання норм харчування. Розглянемо основні норми

Харчування дітей у дошкільних навчальних закладах здійснюють відповідно до норм, затверджених постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1591.

Хімічний склад усіх продуктів, затверджених нормами харчування, відповідає фізіологічним потребам дітей в основних харчових речовинах та енергії.

При складанні норм харчування враховано:

  • вікові групи дітей

  • до одного року
  • від одного до трьох років
  • від трьох до шести-семи років
  • типи ДНЗів

  • загального типу
  • санаторні
  • інтернатні
  • компенсуючого типу та ін.
  • режим харчування у дошкільному закладі

  • одноразове
  • дворазове
  • триразове
  • чотириразове
  • п’ятиразове

Контроль за виконанням норм харчування

Відповідальними за виконання норм харчування є:

  • засновники (власники) ДНЗ
  • керівник навчального закладу.

Журналу обліку виконання норм харчування

Його веде медична сестра, щоб здійснювати контроль за дотриманням використання затвердженого набору продуктів.

На підставі даних Журналу кожні 10 днів медсестра:

  • аналізує якість харчування
  • корегує меню за необхідності.

Виконання/невиконання норм харчування

За повного виконання норм харчування можна не проводити розрахунок хімічного складу раціонів харчування.

За невиконання норм харчування протягом 10 днів задля подальшої корекції медсестра проводить розрахунок хімічного складу раціонів харчування відповідно до Таблиці хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Скачати норми харчуванняНОРМИ ХАРЧУВАННЯ
у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних)
для дітей старше одного року

Найменування продукту

Вікова група (років) 

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

Кількість приймань їжі 

  • Хліб житній 

20 

30 

40 

60 

  • Хліб пшеничний 

55 

80 

80 

120 

  • Борошно пшеничне 

15 

20 

25 

32 

  • Крохмаль 

  • Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

40 

45 

50 

  • Картопля 

130 

150 

190 

220 

  • Овочі різні 

180 

210 

230 

260 

  • Фрукти свіжі, цитрусові 

45 

90 

100 

100 

  • Соки 

50 

50 

70 

100 

  • Фрукти сушені 

10 

10 

10 

10 

  • Кондитерські вироби 

15 

15 

20 

  • Цукор 

35 

40 

45 

50 

  • Мед, медопродукти 

  • Масло вершкове 

12 

19 

21 

25 

  • Олія 

15 

  • Сало 

  • Яйця, штук 

1/4 

1/2 

1/2 

1/2 

  • Молоко, кисломолочні продукти 

350 

450 

400 

500 

  • Сир кисломолочний 

35 

40 

45 

50 

  • Сир твердий 

  • Сметана 

10 

10 

15 

  • М’ясо, м’ясопродукти 

60 

85 

100 

110 

  • Риба, рибопродукти 

20 

25 

45 

50 

  • Кава злакова, цикорій 

  • Какао 

  • Чай 

0,2 

0,2 

0,2 

0,2 

  • Сіль, сіль йодована 

  • Дріжджі 

1,5 

  • Лавровий лист 

0,05 

0,05 

0,1 

0,1 

  • Сухарі панірувальні 

  • Томатна паста 

  • Ванільний цукор 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

  • Кислота лимонна 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Хімічний склад 

  • Білки 

46,6 

60,6 

68,1 

81,5 

у тому числі тваринні 

29,1 

37,5 

48,4 

48,5 

  • Жири 

45,6 

63,5 

71,7 

86,5 

у тому числі рослинні 

8,4 

12,3 

12,7 

17,8 

  • Вуглеводи 

167,6 

229,3 

239,2 

298,8 

  • Енергоцінність, ккал 

1267,2 

1731,2 

1874,8 

2299,4 

Скачати норми харчування НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах)

Найменування продукту

Санаторні заклади (групи) різних профілів

Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення

Вікова група (років)

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

Кількість приймань їжі

3

4

3

4

5

5

  • Хліб житній 

30 

30 

50 

50 

  

  

  • Хліб пшеничний 

55 

70 

70 

110 

100 

160 

  • Борошно пшеничне 

15 

20 

32 

35 

10 

25 

  • Крохмаль 

  • Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

35 

45 

50 

40 

60 

  • Картопля 

140 

150 

220 

240 

150 

200 

  • Овочі різні 

200 

250 

250 

300 

180 

250 

  • Фрукти свіжі, цитрусові 

100 

150 

160 

200 

100 

150 

  • Соки 

60 

70 

100 

130 

50 

100 

  • Фрукти сушені 

10 

10 

10 

12 

15 

20 

  • Кондитерські вироби 

12 

15 

20 

10 

20 

  • Цукор 

35 

40 

45 

50 

40 

55 

  • Мед, медопродукти 

  • Масло вершкове 

25 

32 

30 

40 

30 

35 

  • Олія 

12 

17 

10 

  • Яйця, штук 

1/2 

  • Молоко, кисломолочні продукти 

400 

500 

450 

550 

500 

550 

  • Сир кисломолочний 

45 

50 

60 

70 

50 

70 

  • Сир твердий 

10 

10 

10 

  • Сметана 

10 

12 

15 

18 

10 

15 

  • М’ясо, м’ясопродукти 

85 

110 

120 

130 

100 

120 

  • Риба, рибопродукти 

30 

30 

60 

60 

30 

60 

  • Кава злакова, цикорій 

  • Какао 

  

  

  • Чай 

0,1 

0,2 

0,2 

0,2 

0,1 

0,2 

  • Сіль, сіль йодована 

  • Дріжджі 

1,5 

1,5 

  • Лавровий лист 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

  • Сухарі панірувальні 

  • Томатна паста 

Хімічний склад 

  

  

  

  

  

  

  • Білки 

60,2 

77,1 

98,1 

116 

69,3 

96,6 

у тому числі тваринні 

41,4 

51,8 

66 

69 

49 

69 

  • Жири 

68,3 

89,3 

110,2 

127,7 

80,8 

113,7 

у тому числі рослинні 

8,6 

12,5 

17 

24,1 

8,6 

13,7 

  • Вуглеводи 

194,7 

260,7 

316,3 

428,3 

223,7 

304,1 

  • Енергоцінність, ккал 

1634,5 

2155 

2649,1 

3326,2 

1899 

2625,9 



Підписка на статті

Щоб не пропустити жодної нової статті, підпишіться на розсилку

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією
Скачати листівки

Книжкова полиця

«Педагогічна рада в дошкільному навчальному закладі» від журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Електронна книга «Одна голова добре, а педрада — ліпше»

для передплатників е-журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Читати книгу



© Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу


  • Ми в соцмережах
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І користуйтеся матеріалами порталу «Педрада»!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль

Зареєструйтеся й отримайте СВЯТКОЛИКИ!

Скоро у Вас і всіх освітян України професійні свята:

• 27 вересня — Всеукраїнський день дошкілля

• 1 жовтня — День працівників освіти

Перейдіть до розділу «Вітальні листівки» і заберіть свої подарунки!

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт Знадобиться лише хвилина!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль