Телефонуйте 0 800 212 012, якщо бажаєте передплатити. Усі дзвінки безплатні

Активуйте подарунковий доступ >

Педрада

Виконання норм харчування у дошкільному навчальному закладі

  • 7 вересня 2017
  • 17849

Медична сестра дошкільного закладу повинна суворо дотримувати затверджених норм харчування. Також медичний працівник здійснює коригування виконання норм харчування. Розглянемо основні норми

Харчування дітей у дошкільних навчальних закладах здійснюють відповідно до норм, затверджених постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1591.

Хімічний склад усіх продуктів, затверджених нормами харчування, відповідає фізіологічним потребам дітей в основних харчових речовинах та енергії.

5 акцентів у важливих справах керівника на грудень — лютий

Ніна ОмельяненкоШеф-редактор управлінських видань MCFR Освіта
Упорядкування документів за рік, що минає, — чи не найбільша справа керівника закладу освіти. Виконати її варто у кінці року, бо у січні — нові накази, плани; а в лютому — чергові засідання педради, атестаційної комісії тощо. Допоможемо впоратися з нею — охарактеризуємо основні акценти діяльності керівника взимку.

При складанні норм харчування враховано:

  • до одного року
  • від одного до трьох років
  • від трьох до шести-семи років
  • типи ДНЗів
  • загального типу
  • санаторні
  • інтернатні
  • компенсуючого типу та ін.
  • режим харчування у дошкільному закладі
  • одноразове
  • дворазове
  • триразове
  • чотириразове
  • п’ятиразове

Контроль за виконанням норм харчування

Відповідальними за виконання норм харчування є:

  • засновники (власники) ДНЗ
  • керівник навчального закладу.

Журнал обліку виконання норм харчування

Його веде медична сестра, щоб здійснювати контроль за дотриманням використання затвердженого набору продуктів.

На підставі даних Журналу кожні 10 днів медсестра:

  • аналізує якість харчування
  • корегує меню за необхідності.

Як заповнюють Журнал обліку виконання норм харчування в дошкільному закладі

Як вести Журнал бракеражу готової продукції в дошкільному закладі

Виконання/невиконання норм харчування

За повного виконання норм харчування можна не проводити розрахунок хімічного складу раціонів харчування.

За невиконання норм харчування протягом 10 днів задля подальшої корекції медсестра проводить розрахунок хімічного складу раціонів харчування відповідно до Таблиці хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Скачати норми харчуванняНОРМИ ХАРЧУВАННЯ
у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних)для дітей старше одного року

Найменування продукту

Вікова група (років) 

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

Кількість приймань їжі 

  • Хліб житній 

20 

30 

40 

60 

  • Хліб пшеничний 

55 

80 

80 

120 

  • Борошно пшеничне 

15 

20 

25 

32 

  • Крохмаль 

  • Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

40 

45 

50 

  • Картопля 

130 

150 

190 

220 

  • Овочі різні 

180 

210 

230 

260 

  • Фрукти свіжі, цитрусові 

45 

90 

100 

100 

  • Соки 

50 

50 

70 

100 

  • Фрукти сушені 

10 

10 

10 

10 

  • Кондитерські вироби 

15 

15 

20 

  • Цукор 

35 

40 

45 

50 

  • Мед, медопродукти 

  • Масло вершкове 

12 

19 

21 

25 

  • Олія 

15 

  • Сало 

  • Яйця, штук 

1/4 

1/2 

1/2 

1/2 

  • Молоко, кисломолочні продукти 

350 

450 

400 

500 

  • Сир кисломолочний 

35 

40 

45 

50 

  • Сир твердий 

  • Сметана 

10 

10 

15 

  • М’ясо, м’ясопродукти 

60 

85 

100 

110 

  • Риба, рибопродукти 

20 

25 

45 

50 

  • Кава злакова, цикорій 

  • Какао 

  • Чай 

0,2 

0,2 

0,2 

0,2 

  • Сіль, сіль йодована 

  • Дріжджі 

1,5 

  • Лавровий лист 

0,05 

0,05 

0,1 

0,1 

  • Сухарі панірувальні 

  • Томатна паста 

  • Ванільний цукор 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

  • Кислота лимонна 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Хімічний склад 

  • Білки 

46,6 

60,6 

68,1 

81,5 

у тому числі тваринні 

29,1 

37,5 

48,4 

48,5 

  • Жири 

45,6 

63,5 

71,7 

86,5 

у тому числі рослинні 

8,4 

12,3 

12,7 

17,8 

  • Вуглеводи 

167,6 

229,3 

239,2 

298,8 

  • Енергоцінність, ккал 

1267,2 

1731,2 

1874,8 

2299,4 

Скачати норми харчування НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах)

Найменування продукту

Санаторні заклади (групи) різних профілів

Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення

Вікова група (років)

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

Кількість приймань їжі

3

4

3

4

5

5

  • Хліб житній 

30 

30 

50 

50 

  

  

  • Хліб пшеничний 

55 

70 

70 

110 

100 

160 

  • Борошно пшеничне 

15 

20 

32 

35 

10 

25 

  • Крохмаль 

  • Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

35 

45 

50 

40 

60 

  • Картопля 

140 

150 

220 

240 

150 

200 

  • Овочі різні 

200 

250 

250 

300 

180 

250 

  • Фрукти свіжі, цитрусові 

100 

150 

160 

200 

100 

150 

  • Соки 

60 

70 

100 

130 

50 

100 

  • Фрукти сушені 

10 

10 

10 

12 

15 

20 

  • Кондитерські вироби 

12 

15 

20 

10 

20 

  • Цукор 

35 

40 

45 

50 

40 

55 

  • Мед, медопродукти 

  • Масло вершкове 

25 

32 

30 

40 

30 

35 

  • Олія 

12 

17 

10 

  • Яйця, штук 

1/2 

  • Молоко, кисломолочні продукти 

400 

500 

450 

550 

500 

550 

  • Сир кисломолочний 

45 

50 

60 

70 

50 

70 

  • Сир твердий 

10 

10 

10 

  • Сметана 

10 

12 

15 

18 

10 

15 

  • М’ясо, м’ясопродукти 

85 

110 

120 

130 

100 

120 

  • Риба, рибопродукти 

30 

30 

60 

60 

30 

60 

  • Кава злакова, цикорій 

  • Какао 

  

  

  • Чай 

0,1 

0,2 

0,2 

0,2 

0,1 

0,2 

  • Сіль, сіль йодована 

  • Дріжджі 

1,5 

1,5 

  • Лавровий лист 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

  • Сухарі панірувальні 

  • Томатна паста 

Хімічний склад 

  

  

  

  

  

  

  • Білки 

60,2 

77,1 

98,1 

116 

69,3 

96,6 

у тому числі тваринні 

41,4 

51,8 

66 

69 

49 

69 

  • Жири 

68,3 

89,3 

110,2 

127,7 

80,8 

113,7 

у тому числі рослинні 

8,6 

12,5 

17 

24,1 

8,6 

13,7 

  • Вуглеводи 

194,7 

260,7 

316,3 

428,3 

223,7 

304,1 

  • Енергоцінність, ккал 

1634,5 

2155 

2649,1 

3326,2 

1899 

2625,9 

5 акцентів у важливих справах керівника на грудень — лютий

Ніна ОмельяненкоШеф-редактор управлінських видань MCFR Освіта
Упорядкування документів за рік, що минає, — чи не найбільша справа керівника закладу освіти. Виконати її варто у кінці року, бо у січні — нові накази, плани; а в лютому — чергові засідання педради, атестаційної комісії тощо. Допоможемо впоратися з нею — охарактеризуємо основні акценти діяльності керівника взимку.

Підписка на статті

Щоб не пропустити жодної нової статті, підпишіться на розсилку

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь
Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Ми в соцмережах
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
І скачаю потрібні файли!
Зареєструюся

Зареєструймо наші взаємини!

І я Вам подарую цілий світ освіти:
  • допомагатиму розв’язати робочі завдання
  • запрошуватиму на освітні заходи
  • сповіщатиму про новини

Портал «Педрада»

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
Реєстрація за хвилину!
До світу освіти