text
Педрада

Про режим харчування учнів у школах

  • 12 січня 2015
  • 17

Рекомендації з організації режиму харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах

Важливим елементом організації раціонального харчування учнів є правильний розподіл обсягів добового споживання їжі між окремими її прийомами.

Найоптимальнішим режимом харчування учнів протягом дня вважають 4-разовий прийом їжі з інтервалами між прийомами 3,5–4 год.

Кількість прийомів їжі визначають з огляду на:

  • вік
  • стан здоров’я
  • розпорядок дня.

Рекомендований режим харчування

У розпорядку дня для учнів рекомендують дотримувати такого режиму харчування:

При відвідуванні школи в I зміну

  • 7:30–8:00 год

сніданок удома

  • після 2-го уроку

другий сніданок для учнів 1–5-х класів

  • після 3-го уроку

другий сніданок для учнів 6–11-х класів

після повернення зі школи

  • 13:00–14:00 год

обід для учнів 1–5-х класів

  • 14:00–15:00 год

обід для учнів 6–11-х класів

  • 16:00–17:00 год

полуденок

  • 19:00–20:00 год

вечеря

При відвідуванні школи в II зміну

  • 7:30–8:00 год

сніданок удома

  • 12:00–13:00 год

обід перед виходом до школи

  • після 2-го уроку

полуденок для учнів 1–5-х класів

  • після 3-го уроку

полуденок для учнів 6–11-х класів

  • 19:00–20:00 год

вечеря вдома

Харчування молодших школярів

Для школярів 6-річного віку рекомендують 3-разове харчування:

  • сніданок
  • обід
  • полуденок.

Графік харчування учнів 6-річного віку:

  • 7:00–7:30 год — сніданок удома
  • на 2-й перерві — другий сніданок у школі
  • 13:00–13:30 год — обід після повернення зі школи
  • 16:30 год — полуденок після денного сну
  • 19:00–19:30 год — вечеря (за 1,5-2 год до сну).

Добовий розподіл споживання їжі

Відповідно до вікової добової потреби в харчових речовинах та енергії споживання їжі розподіляють так:

  • сніданок — 20-25%
  • обід — 35-40%
  • полуденок — 10-15%
  • вечеря — 20-25%.

Рекомендовані складові страв прийомів їжі протягом дня у закладі освіти:

  • сніданок

  • закуска

  • гаряча страва

  • солодка страва чи гарячий напій
  • обід

  • закуска

  • перша страва

  • друга страва

  • солодка страва
  • полуденок

  • 200 мл соку, молока чи кисломолочного продукту

  • хлібобулочний виріб

У різні прийоми їжі протягом дня не допускається повторення тих самих страв.

За Методичними рекомендаціями з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затв. наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 № 265

Підписка на статті

Щоб не пропустити жодної нової статті, підпишіться на розсилку

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь
Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Ми в соцмережах
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І скачаю потрібні файли!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль

Зареєструймо наші взаємини!

І я Вам подарую цілий світ освіти:
  • допомагатиму розв’язати робочі завдання
  • запрошуватиму на освітні заходи
  • сповіщатиму про новини
Портал «Педрада»

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
Реєстрація за хвилину!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль