text
Педрада

Які продукти харчування та страви заборонені у ЗДО

  • 21 вересня 2018
  • 10412

Складено таблиці продуктів харчування і страв, заборонених у закладах дошкільної освіти взагалі, а також тих, що заборонені за означених умов

Діти мають споживати лише безпечні та якісні продукти і страви — тоді вони будуть бадьорими, веселими та здоровими.

Аби забезпечити збалансований раціон, передовсім варто врахувати, які продукти та страви заборонено вживати дітям дошкільного віку.

У закладах дошкільної освіти харчування дітей здійснюють згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затв. наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227.

Керуючись Інструкцією, виокремимо продукти, які не можна вживати:

  • взагалі
  • у певний період року
  • у разі захворювань.

Виконання норм харчування у дошкільному навчальному закладі

Абсолютно заборонені продукти харчування

Ні в якому разі не давайте дітям їсти продукти:

  • недоброякісні або сумнівної якості
  • термін придатності яких закінчується або вже закінчився.

Ретельно перевіряйте терміни реалізації і умови зберігання продуктів.

Не використовуйте продукти, що містять:

  • синтетичні барвники
  • ароматизатори
  • підсолоджувачі
  • підсилювачі смаку
  • консерванти.

Запам’ятайте, а ліпше роздрукуйте і розмістіть на інформаційному куточку список продуктів, які заборонено замовляти, приймати та використовувати у ЗДО.

Продукти, які заборонено
замовляти, приймати та використовувати у ЗДО

  1. М’ясо та яйця водоплавної птиці
  2. М’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю
  3. М’ясні обрізки
  4. Субпродукти (діафрагма, кров, легені, нирки, голови тощо), окрім печінки та язика
  5. Свинина жирна
  6. Свинячі баки
  7. Сардельки, сосиски, варені ковбаси, нижчі 1-го ґатунку
  8. Річкова та копчена риба
  9. Гриби
  10. Соуси
  11. Перець
  12. Майонез
  13. Вироби у фритюрі, наприклад чіпси
  14. Вироби швидкого приготування
  15. Газовані напої
  16. Квас
  17. Натуральна кава
  18. Напої і соки непромислового виготовлення
  19. Кремові вироби
  20. Вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо)
  21. Пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння
  22. Сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні
  23. Сир кисломолочний, який має жирність нижчу від 9% і вищу ніж 18%
  24. Сметана без термічної обробки
  25. Сметана, яка має жирність нижчу ніж 15% і вищу ніж 20%
  26. Оцет
  27. М’ясні, рибні та овочеві консерви, якщо є м’ясо, риба, свіжі овочі
  28. Консерви, що містять олію, томат, оцет

Продукти та страви,
які заборонено виготовляти у ЗДО

  1. Кисле молоко («самоквас»)
  2. Сир м’який
  3. Холодці
  4. М’ясні і рибні салати
  5. Холодники
  6. Паштети
  7. Тельці
  8. Форшмак
  9. Вироби у фритюрі
  10. Макарони «по-флотськи» з сиром м’яким або м’ясом
  11. Млинці з сиром м’яким або м’ясом
  12. Креми
  13. Морси
  14. Напої зі штучними барвниками та ароматизаторами
  15. Страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва
Зауважте!
Перекисле молоко (простоквашу) можна використовувати лише для приготування тіста

Підстава заборони — порушення технологій і норм

Виконуйте вимоги Інструкції щодо зберігання та приготування продуктів і страв, зокрема дотримуйте:

  • технологій приготування
  • санітарних правил і норм

Якщо працівники харчоблоку порушили котрусь зі встановлених вимог — продукти та страви з них не годяться до споживання. З огляду на це заборонено використовувати:

  • м’ясо, яке:
    • заморожували повторно
    • розморожували дрібними шматками
    • розморожували у воді або поруч із плитою
  • рибне філе, розморожене у воді
  • вироби з м’ясного або з рибного фаршу (котлети, тюфтельки, зрази, битки тощо), сирники, смажену рибу шматками, печінку, які не пройшли подвійну термічну обробку (смаження на плиті та в духовій шафі)
  • м’ясо, птицю, рибу, які відварили для приготування других страв, але після розподілу на порції не прокип’ятили повторно у бульйоні
  • яйця, які перед приготуванням страв не замочували на 30 хв у 2% розчині питної соди та потім не промили їх під проточною водою
  • кисломолочні напої, які перелили в одну посудину і змішали
  • консерви, які не пройшли термічну обробку під час приготування перших і других страв.

«Святкові» заборони

Для частування дітей у свята, наприклад дні народження, використовуйте приготовлені у закладі пироги та пиріжки.

Попросіть батьків не приносити кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, зокрема солодкі газовані.

Чому? Щоб запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням дітей.

Натомість дозвольте пригостити дітей фруктами, ягодами та цукерками і печивом промислового виробництва.

Зауважте!
Ураховуйте індивідуальні особливості дітей під час розподілу страв.
При цьому зважайте на:
  • стан здоров’я
  • апетит
  • сприймання продуктів.
Діти можуть не сприймати такі продукти, як молоко, риба, полуниці, яйця тощо

Обмеження у споживанні продуктів харчування за різних дієт

Дітям, які часто хворіють, мають хронічні захворювання та надлишкову масу тіла й ожиріння, заборонено споживати продукти, що не передбачені:

  • дієтою № 5
  • дієтою № 7
  • дієтою № 8.
Зауважте!
Дієтичне харчування призначає лікар ЗДО (лікар відповідного профілю закладу охорони здоров’я)

За дієтичного харчування необхідно змінювати технології приготування страв: здебільшого готують тушковані, варені, протерті страви.

Продукти і страви,
рекомендовані за різних дієт

Продукти і страви

Дієта № 5

Дієта № 7

Дієта № 8

  • Хліб
  • пшеничний не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності
  • печиво галетне
  • пшеничний не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності
  • дієтичний
  • безсольовий
  • житній
  • Супи
  • з овочами
  • з крупами
  • з вермішеллю
  • молочні
  • фруктові
  • вегетаріанські з різних овочів
  • борщі
  • з круп
  • молочні
  • фруктові
  • овочеві раз-двічі на тиждень
  • Страви з м’яса
  • нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді
  • з рубленого м’яса
  • нежирні сорти м’яса, птиця, кролик переважно у відвареному вигляді

після відварювання можна тушити і запікати

допускається наступне легке обсмажування

  • Страви з риби
  • риба варена
  • нежирні сорти риби у відвареному, паровому вигляді

запечена після відварювання

допускається після відварювання легке обсмажування

  • Страви і гарніри з овочів
  • картопля, різні овочі у вигляді салатів або відварні, запечені
  • овочі варені і сирі неподрібнені, картопля у «мундирі»
  • овочі у сирому і вареному вигляді, картопля і буряк через день, солоні овочі раз-двічі на тиждень

виключити:

  • редьку
  • редис
  • щавель
  • шпинат
  • бобові (крім зеленого горошку)
  • Страви і гарніри з круп і макаронних виробів
  • різні каші
  • пудинги
  • запіканки з круп
  • вермішель
  • локшина домашня
  • див. дієту № 5 + круп’яні котлети
  • каші розсипчасті
  • Яйця і страви з них
  • яйця варені, омлет
  • Фрукти, ягоди, соки
  • ягоди і фрукти солодких сортів у свіжому вигляді
  • киселі
  • компоти
  • яблука сирі й печені
  • різні фрукти і ягоди у свіжому вигляді й у стравах
  • сухофрукти (курага, родзинки тощо)
  • фрукти і ягоди у свіжому вигляді, обмежуючи солодкі сорти
  • Кондитерські вироби
  • цукор
  • варення
  • джем
  • мед
  • мармелад
  • зефір
  • вершкова карамель
  • цукор
  • варення
  • джем
  • карамель фруктова
  • мармелад
  • зефір
  • льодяники
  • цукор
  • варення
  • джем обмежено
  • Молочні продукти і страви
  • молоко
  • кисломолочні продукти, зокрема сир кисломолочний у стравах (запіканки, ліниві вареники)
  • молоко
  • кефір
  • кисле молоко промислового виробництва
  • сир кисломолочний у стравах
  • Жирні продукти
  • олія
  • масло вершкове
  • вершки
  • сметана
  • масло вершкове
  • олія
  • сметана
  • Напої
  • чай
  • чай з молоком
  • кава злакова з молоком
  • ягідні, овочеві соки
  • настій шипшини
  • чай
  • фруктові і овочеві соки
  • відвар шипшини

Сезонні заборони на страви

Аби запобігти певним захворюванням, враховуйте пору року під час складання меню.

Страви,
які заборонено вживати у певний період року

Страва

Період року

Запобігання захворюванню

Примітки

  • Салати зі свіжих овочів врожаю минулого року

з 1 березня

на псевдотуберкульоз

  • обов’язково робіть термічну обробку овочів врожаю минулого року
  • готуйте вінегрет упродовж холодного періоду року лише на обід або вечерю з овочів, зварених уранці
  • заправляйте салати і вінегрети безпосередньо перед видачею
  • Вінегрет

з 15 квітня до 15 жовтня

на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння

КАРТОТЕКА СТРАВ

Діти мають правильно харчуватися не лише в дитячому садку, а й удома. Тому співпрацюйте з батьками щодо питань раціонального харчування:

  • ознайомте їх із режимом і специфікою харчування у закладі
  • проведіть бесіди щодо харчування дітей у колективі та родині на такі теми:
    • вечеря дитини вдома
    • харчування у вихідні й святкові дні тощо
  • розмістіть відповідну інформацію на інформаційних куточках.

 

Підписка на статті

Щоб не пропустити жодної нової статті, підпишіться на розсилку

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь
Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Ми в соцмережах
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
І скачаю потрібні файли!

Зареєструймо наші взаємини!

І я Вам подарую цілий світ освіти:
  • допомагатиму розв’язати робочі завдання
  • запрошуватиму на освітні заходи
  • сповіщатиму про новини

Портал «Педрада»

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
Реєстрація за хвилину!