Зміцнюємо імунітет дитини перед зимою

9 жовтня 2013 13
Дитячий імунітет потрібно зміцнювати в усі пори року, а особливо восени перед настанням морозів. Цей період якраз багатий на сезонні овочі та фрукти, які містять безліч вітамінів, потрібних організму дитини.

Вітаміни — це біологічно активні речовини, які є життєво важливими для нормального функціонування організму. Особливу роль вітаміни відіграють у здоров’ї дітей: у їх організмі вітаміни необхідні передусім для регулювання процесів обміну речовин, кровотворення і підтримки імунітету.

Пропонуємо перелік продуктів, які допоможуть підготуватися до зими та зміцнити здоров’я дітей.

Лідерами за вмістом аскорбінової кислоти (вітаміну С) є не лимони з апельсинами, а солодкий перець і білокачанна капуста, як свіжа, так і квашена. Щоб в організмі дитини вітаміну С було достатньо, варто щодня з’їдати одну перчинку або 200 г капусти. А якщо з’явилися перші симптоми респіраторних захворювань — у пригоді стане капустяний сік.

Ретинолу (вітаміну А) найбільше в моркві. Склянка морквяного соку щодня — і ваша дитина буде рости здоровою, з відмінним зором і гарною шкірою. Також багаті на цей вітамін сливи, абрикоси, листя салату, морська риба, яєчний жовток.

Піридоксин (вітамін В6) є незамінним елементом для зміцнення імунної системи. Основні джерела цього вітаміну — картопля, горіхи, бобові культури, особливо горох і квасоля, а також висівки, м’ясо і риба.

Дисбаланс мікроелементів може стати причиною виникнення нежитю та застуди в осінньо-зимовий період. Тому обов’язково потрібно ввести в раціон дитини кабачки, гарбузи, яблука, курагу, цитрусові, родзинки, горіхи, сири і морські продукти.

Щоб отримати максимальний ефект від здорового харчування, продукти мають бути свіжими, правильно приготованими і не зберігатися довго в холодильнику.

Безумовно, корисно також щодня пити овочеві та фруктові фреші, але не варто забувати, що у шкірці багатьох овочів та фруктів при цьому залишається багато вітамінів.

Під час кулінарної обробки найкраще використовувати емальований посуд або посуд зі скла. Овочі або фрукти варто кидати у киплячу воду, варити при закритій кришці, на слабкому вогні і не помішувати зайвий раз без потреби.

Найбільше зберігаються вітаміні під час варіння на пару та запікання в духовці, а от смаження і тушкування швидко знищують вітаміни та мікроелементи.

Наостанок хочемо дати ще одну пораду: продукти, які допоможуть підвищити імунітет дитини перед зимою — це лише перша складова здоров’я малюка, друга, не менш важлива, — це щоденні прогулянки, нормальна фізична активність, здорове навколишнє середовище.

Багато корисної та цікавої інформації про вітаміни та зміцнення дитячого імунітету читайте на сторінках журналу «Медична сестра дошкільного закладу».



Підписка на новини

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої новини. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас у курсі всіх освітніх подій

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією

Книжкова полиця

«Складаємо наказ: 5 хвилин і готово» від журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Електронна книга «Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»

для передплатників е-журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Читати книгу

Розсилка



© Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу


  • Ми в соцмережах