Дітей слід годувати з маленьких тарілок — дослідження

12 квітня 2013 26
Дослідники з університету Аркадія (США) нещодавно дослідили проблему надмірної ваги у дітей. Результати експерименту дозволили науковцям спростувати деякі міфи щодо дитячого харчування та скласти корисні рекомендації.

Останнім часом педіатри стурбовані стрімким збільшенням кількості дітей, які страждають надмірною вагою. Для з’ясування цієї проблеми науковці з університету Аркадія (США) провели дослідження тих чинників, які можуть сприяти ожирінню в ранньому дитячому віці.

У ході дослідження були спростовані деякі міфи щодо дитячого харчування. Один з них стверджує, що дитині корисно їсти якомога більше. Виявилося, що діти, які мають необмежений доступ до їжі в будь-який час, схильні з'їдати більше ніж необхідно їх організму. Аби мінімізувати ризик ожиріння в ранньому віці, просто достатньо годувати дітей з маленьких тарілок і чашок — тоді вони не будуть їсти зайвого.

Для підтвердження своїх припущень дослідники провели експеримент. Вони пропонували кільком десяткам першокласників під час обіду на вибір холодні закуски, спагеті з м'ясним соусом, курячі котлети з овочевим гарніром і яблучним соусом. Діти мали можливість обирати будь-яку їжу, накладаючи її самостійно в тарілки за принципом «шведського столу» в необмеженій кількості.

Експеримент тривав два дні. У перший день діти користувалися посудом дорослого розміру, у другий день експерименту їм надали можливість користуватися лише дитячим посудом.

Після зважування їжі, яку діти накладали собі на тарілки, а також залишків їжі, з'ясувалося, що використання дорослого посуду провокує дітей накладати помітно більшу кількість їжі, ніж за використання дитячого посуду. Навіть якщо діти з'їдали не всю їжу, то все одно сумарна вага з'їденого була помітно більшою у разі використання великих тарілок. До того ж у великі тарілки діти накладали собі одразу по кілька страв.

За результатами дослідження автори склали такі рекомендації:

• їжа не має бути весь час доступною для дитини;
• між прийомами їжі має тривати значна перерва;
• не варто влаштовувати додаткових трапез між основними прийомами їжі;
• використовувати для годування дітей посуд невеликих розмірів.

Отже, під час організації дитячого харчування, аби не допустити надлишкової ваги чи її дефіциту, слід зважати на найменші нюанси, оскільки навіть такі прості речі, як розмір посуду, впливають на гармонійність розвитку дитини.



Підписка на новини

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої новини. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас у курсі всіх освітніх подій

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією
Скачати листівки

Книжкова полиця

«Педагогічна рада в дошкільному навчальному закладі» від журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Електронна книга «Одна голова добре, а педрада — ліпше»

для передплатників е-журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Читати книгу



© Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу


  • Ми в соцмережах