Результати першого етапу реформи шкільного харчування

14 квітня 2021
5329
Середній бал: 5 із 5

Міносвіти опублікувало результати першого етапу впровадження реформи шкільного харчування

Результати першого етапу реформи шкільного харчування

Хто розраховує потребу в продуктах

Нещодавно відбулося оновлення нормативної бази в межах першого етапу реформи шкільного харчування, яка впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку було затверджено й опубліковано на сайті Кабінету Міністрів України.

→ Що мають знати працівники харчоблоку з питань гігієни

Метою нових норм і порядку стало впровадження збалансованого та корисного для дітей шкільного харчування. Тому в документі зазначена інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня.

Особливу увагу під час організації харчування приділяють зниженню кількості спожитого цукру. Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу в буфетах, торгівельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту.

→ «Дорожня карта» організації харчування дітей

З-поміж інших змін до норм, які активізують з 1 вересня 2021 року, такі:

  • кількість цукру зменшиться у 2-2,5 рази — до 7,5 г на один прийом їжі;
  • кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;
  • кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;
  • кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Окрім того, одним із провідних аспектів оновлених норм забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею стало врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти. Так, залежно від цих потреб дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.

Наприклад, учням з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються рослинні напої. А школярам із підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) повинні пропонуватися продукти та страви, що не містять глютену та його слідів — їхній перелік є в документі.

Відповідно до нової нормативної бази, у закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм. За заявою одного з батьків або інших законних представників здобувачам загальної середньої освіти можуть надаватися гарячі обіди.

Варто нагадати, що реформа шкільного харчування, яка розпочалася в 2020 році під патронатом Першої леді України Олени Зеленської, підтримується всіма регіонами. У кожній області діють регіональні плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування, забезпечується формування культури здорового харчування.

logo