Чи використовувати вторинний курячий бульйон у дошкільному закладі

24 вересня 2017
244
Середній бал: 5 із 5

Запитання

Чи можна у дошкільному навчальному закладі для приготування перших страв використовувати вторинний курячий бульйон?

Відповідь

Під час організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі бульйон з птиці зазвичай використовують:

  • як окрему страву
  • для приготування інших страв.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Під час приготування бульйону необхідно чітко дотримувати технології. Зокрема, слід правильно дозувати кількість води і сировини: концентрація бульйону для приготування супів має бути в співвідношенні основного продукту та води 1:5 або 1:6.

Концентрованіші бульйони в харчуванні дітей використовувати не рекомендують.

Для приготування бульйону птицю:

  • ретельно миють
  • закладають у казан
  • заливають холодною водою
  • варять за слабкого кипіння під закритою кришкою.

Вторинний м’ясний бульйон готують так:

  • птицю заливають холодною водою, доводять до кипіння та варять 5-10 хв.
  • первинний бульйон зливають, а м’ясо заливають холодною водою та варять до готовності.

У разі використання вторинного бульйону технологію його приготування обов’язково поетапно прописують у картці-розкладі страви.

Так само готують і вторинний кістковий рибний бульйон.

З відповіді Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліста відділу дошкільної освіти
Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу
Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),
журнал «Медична сестра дошкільного закладу»