Як обчислити відходи яєць курячих у дошкільному закладі

15 березня 2018
1306
Середній бал: 5 із 5

Запитання

Як розрахувати відсоток відходів яєць курячих за їх холодної кулінарної обробки в закладі дошкільної освіти?

Відповідь

Неїстівна частина курячих яєць за їх холодної кулінарної обробки становить 13% (додаток 6 до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладі). Однак це стандартні відходи.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Аби визначити фактичну кількість відходів, виконайте три кроки:

  1. зважте нерозбите яйце куряче
  2. зважте шкаралупу після того, як розбили яйце
  3. складіть пропорцію.

Приклад обчислення відсотка відходів курячих яєць

Припустимо, вага яйця становить 45 г.

На харчоблоки закладів освіти зазвичай постачають яйця курячі:

  • І та ІІ категорії
  • середньою масою брутто 43–48 г

Після того як розбили яйце куряче, зважте його шкаралупу. Наприклад, її вага становить 5 г.

Тепер розрахуйте відсоток відходів. Для цього складіть таку пропорцію:

45 г — 100%

5 г — х

х = (5 г ÷ 45 г) × 100% = 11%

Ця цифра не перевищує стандартні відходи. Внесіть її в Зошит обліку відходів, зокрема вкажіть назву продукту харчування, дати надходження та використання, масу брутто й нетто, фактичні відходи у відсотках (п. 1.21 гл. 1 Інструкції).

З відповідей «Післясмак вебінару з організації харчування в закладі дошкільної освіти» Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліст відділу дошкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

Зауважте!

Щоб проглянути запис вебінар «Як організувати харчування в дошкільному закладі — не теорія, а практика», достатньо лиш зареєструватися

Е-журнал «Медична сестра дошкільного закладу» можна читати безплатно 3 дні, взявши демо-доступ

Взяти демо-доступ до журналу і читати безплатно 3 дні