Як визначати хімічний склад та енергетичну цінність продуктів харчування

2012

Запитання

Щоб забезпечити збалансоване харчування дітей, у навчальних закладах аналізують кількість основних інгредієнтів їжі — білків, жирів і вуглеводів — в окремих продуктах харчування та стравах, а також їх енергетичну цінність. Які математичні обчислення при цьому виконують?

Відповідь

Енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в них білків, жирів і вуглеводів.

Енергетична цінність (або калорійність харчового продукту) — це кількість енергії, що вивільняється в організмі людини у процесі травлення в основному при окисненні жирів, білків, вуглеводів за умови повного їх засвоєння.

Хімічний склад та енергетичну цінність продукту харчування визначають відповідно до маси нетто на одну дитину певної вікової групи.

У багатьох наукових джерелах кількість білків, жирів, вуглеводів та енергетичну цінність наводять у розрахунку на 100 г харчового продукту або страви.

Розглянемо, як визначити кількість білків, жирів, вуглеводів у харчовому продукті, необхідному для приготування певної страви, а також енергетичну цінність певної кількості харчового продукту на конкретних прикладах.

Приклад визначення енергетичної цінності курки першої категорії

Визначаємо хімічний склад та енергетичну цінність 60 г курки першої категорії.

У 100 г курки першої категорії міститься:

  • білків — 18,2 г
  • жирів — 18,4 г
  • вуглеводів — 0,7 г.

Щоб визначити хімічний склад, слід скласти пропорції і підрахувати вміст білків, жирів та вуглеводів у 60 г курки першої категорії. Отже, кількість:

білків
y

жирів
z

вуглеводів
k

100 г — 18,2 г,

60 г — y

100 г — 18,4 г,

60 г — z

100 г — 0,7 г,

60 г — k

 (60 × 18,2) ÷ 100 = 10,92 г

 (60 × 18,4) ÷ 100 = 11,4 г

 (60 × 0,7) ÷ 100 = 0,42 г

Енергетична цінність 100 г курки першої категорії — 241 ккал. Щоб визначити калорійність 60 г курки першої категорії (х), складаємо аналогічну пропорцію:

100 г — 241 ккал

60 г — х.

Тобто х = (60 × 241) ÷ 100 = 144,6 ккал.

Приклад визначення енергетичної цінності борошна

Для приготування однієї порції ватрушки із сиром потрібно 60 г борошна.

Енергоцінність 100 г борошна така:

Найменування продукту

Білки,
г

Жири,
г

Вуглеводи,
г

Енергетична цінність,
ккал

Борошно

10,6

1,3

73,2

331

Відповідно енергетична цінність 60 г борошна становить:

60 × 331 ÷ 100 = 198,60 ккал.



Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь

Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Живе спілкування з редакцією
Скачати листівки

Книжкова полиця

«Педагогічна рада в дошкільному навчальному закладі» від журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Електронна книга «Одна голова добре, а педрада — ліпше»

для передплатників е-журналу «Практика управління дошкільним закладом»

Читати книгу



© Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу


  • Ми в соцмережах
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І користуйтеся матеріалами порталу «Педрада»!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль

Із новим навчальним роком!

Щоб привітати освітян:

• перейдіть до розділу «1 Вересня»

• скачайте вітальні листівки безплатно

Даруймо одне одному святковий настрій — і буде нам щастя!

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт Знадобиться лише хвилина!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль