text
Педрада

Який термін споживання хліба у дошкільному навчальному закладі

  • 3 січня 2017
  • 1124

Запитання

Зазвичай продукти харчування замовляють з розрахунку на кількість дітей, яка була напередодні. Та з огляду на сезонні явища коливання кількості дітей бувають значними. І найважче вгадати з продуктами щоденного споживання. Як діяти, якщо, приміром, хліба замовили на 130 дітей, а їх прийшло лише 90? Чи можна, щоб не перевищувати норми споживання, давати дітям хліб одного завозу протягом двох днів? Які умови зберігання хліба забезпечувати?

Відповідь

Термін споживання хліба Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227, не визначено. А тому потрібно орієнтуватися на дані, вказані на етикетці чи упаковці хліба.

Продукти харчування та продовольчу сировину у дошкільний заклад доставляють із супровідними документами. Така вимога встановлена пунктом 15 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329.

У відповідних документах і має бути зазначений термін споживання хліба. Його відліковують від моменту випічки, а не доставки.

Зазвичай термін споживання хліба:

  • пшеничного — близько 40 год.
  • житнього — не більше 72 год.

Якщо термін перевищено, то корисний продукт втрачає свою цінність, стаючи джерелом токсинів і хвороботворної цвілі.

Після кількаденного зберігання погіршуються смакові та органолептичні якості хліба:

  • скоринка втрачає блиск
  • м’якушка, набуваючи жорсткості, втрачає пружність, здатність до набухання.

Такі зміни пов’язані з процесами усихання й черствіння.

Усихання зумовлене втратою вологи, а черствіння — фізико-хімічними та колоїдними процесами, що відбуваються в крохмалі та білках хліба і викликають погіршення структурно-механічних властивостей м’якушки хліба під час зберігання.

Такий хліб можна використати, наприклад, для приготування котлет.

Житній і пшеничний хліб зберігають окремо один від одного

У дверцятах шафи для хліба передбачають отвори для вентиляції

Полиці або лотки для зберігання хліба раз на тиждень протирають білою тканиною, змоченою 1% розчином столового оцту

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь
Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Ми в соцмережах
Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

57 секунд на реєстрацію
І Ви отримаєте доступ до:
форм та зразків
фахових статей
найсвіжіших новин галузі
нормативних документів

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
І скачаю потрібні файли!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль

Зареєструймо наші взаємини!

І я Вам подарую цілий світ освіти:
  • допомагатиму розв’язати робочі завдання
  • запрошуватиму на освітні заходи
  • сповіщатиму про новини

Портал «Педрада»

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Я тут вперше
Реєстрація за хвилину!
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль