Який термін споживання хліба у дошкільному навчальному закладі

850

Запитання

Зазвичай продукти харчування замовляють з розрахунку на кількість дітей, яка була напередодні. Та з огляду на сезонні явища коливання кількості дітей бувають значними. І найважче вгадати з продуктами щоденного споживання. Як діяти, якщо, приміром, хліба замовили на 130 дітей, а їх прийшло лише 90? Чи можна, щоб не перевищувати норми споживання, давати дітям хліб одного завозу протягом двох днів? Які умови зберігання хліба забезпечувати?

Відповідь

Термін споживання хліба Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227, не визначено. А тому потрібно орієнтуватися на дані, вказані на етикетці чи упаковці хліба.

Продукти харчування та продовольчу сировину у дошкільний заклад доставляють із супровідними документами. Така вимога встановлена пунктом 15 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329.

У відповідних документах і має бути зазначений термін споживання хліба. Його відліковують від моменту випічки, а не доставки.

Зазвичай термін споживання хліба:

  • пшеничного — близько 40 год.
  • житнього — не більше 72 год.

Якщо термін перевищено, то корисний продукт втрачає свою цінність, стаючи джерелом токсинів і хвороботворної цвілі.

Після кількаденного зберігання погіршуються смакові та органолептичні якості хліба:

  • скоринка втрачає блиск
  • м’якушка, набуваючи жорсткості, втрачає пружність, здатність до набухання.

Такі зміни пов’язані з процесами усихання й черствіння.

Усихання зумовлене втратою вологи, а черствіння — фізико-хімічними та колоїдними процесами, що відбуваються в крохмалі та білках хліба і викликають погіршення структурно-механічних властивостей м’якушки хліба під час зберігання.

Такий хліб можна використати, наприклад, для приготування котлет.

Житній і пшеничний хліб зберігають окремо один від одного

У дверцятах шафи для хліба передбачають отвори для вентиляції

Полиці або лотки для зберігання хліба раз на тиждень протирають білою тканиною, змоченою 1% розчином столового оцту



Ваша персональна добірка.

    Освітні заходи

    Освітні заходи

    Перевірте свої знання та здобудьте нові

    Взяти участь

    Інтернет-магазин

    Самое выгодное предложение

    Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

    Живе спілкування з редакцією

    Книжкова полиця

    «Педагогічна рада в дошкільному навчальному закладі» від журналу «Практика управління дошкільним закладом»

    Електронна книга «Одна голова добре, а педрада — ліпше»

    для передплатників е-журналу «Практика управління дошкільним закладом»

    Читати книгу



    © Цифрове видавництво MCFR, 2017. Усі права захищено

    Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу

    
    • Ми в соцмережах
    Упс! Файл доступний лише для зареєстрованих користувачів!

    57 секунд на реєстрацію
    І Ви отримаєте доступ до:
    форм та зразків
    фахових статей
    найсвіжіших новин галузі
    нормативних документів

    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Я тут вперше
    І користуйтеся матеріалами порталу «Педрада»!
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль

    Даруємо Вам 47 стікерів

    Зареєструйтеся на порталі — і гайда до розділу «Стікери»:

    • плакати для інфостендів

    • інфографіка з питань освіти

    • фахові підказки й нагадувалки

    Скачуйте безплатно
    прикрашайте освітній простір

    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Я тут вперше
    І отримати доступ на сайт Знадобиться лише хвилина!
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль