Телефонуйте 0 800 212 012, якщо бажаєте передплатити. Усі дзвінки безплатні

Активуйте подарунковий доступ >

Педрада

Як корегувати рецептуру страв у дошкільному закладі

  • 3 січня 2017
  • 6389

Запитання

Усі страви дитячого харчування в дошкільному навчальному закладу готують відповідно до карток-розкладів. Чи можна коригувати рецептуру страви, якщо кількість продуктів більша чи менша, ніж необхідно за рецептурою, а відкласти їх неможливо?

Відповідь

Набір карток-розкладів утворюють картотеку страв, яку затверджує завідувач (директор) дошкільного закладу.

До карток-розкладів страв жодних змін не вносять, адже в них усталені:

За потреби корегують лише рецептуру страви. Для цього застосовний пропорційний перерахунок, коли у підсумку оновлюють:

  • вагу продуктів
  • вихід страви.

Зазвичай до такого способу вдаються, якщо в дошкільному закладі кількість продуктів харчування більша (менша), ніж необхідно за рецептурою відповідно до картки-розкладу страви.

Медичні огляди працівників: тримаємо на контролі

Ніна ОмельяненкоШеф-редактор управлінських видань MCFR Освіта
Як у пісні співають «...Усе в твоїх руках. І навіть я...», так і весь контроль у руках керівника закладу освіти. Якщо деякі його питання керівник може делегувати своїм заступникам, то контроль за своєчасним проходженням працівниками обов’язкових профілактичних медичних оглядів ліпше залишити за собою

Пропорційний перерахунок ваги продуктів та виходу страв

Випробуймо перерахунок на сирниках, які в меню дитсадка припали на п’ятничну вечерю.

Нехай потрібно приготувати 100 порцій сирників. У холодильнику 9,6 кг кисломолочного сиру. Натомість за рецептурою потрібно менше — 9 кг.

Кисломолочний сир — основний продукт, який використовують для приготування страви, до понеділка зіпсується. За таких обставин рецептуру можна скоригувати збільшенням виходу страви. І для цього є два способи.

Варіант 1

Збільшуємо вихід страви пропорційно за кількістю всіх її інгредієнтів.

Для цього розрахуємо, скільки борошна, яєць і цукру потрібно на закладку 9,6 кг кисломолочного сиру.

За карткою-розкладом на закладку 9 кг сиру передбачають 1,2 кг борошна. Аби обчислити необхідну кількість борошна, складемо пропорцію:

9000 г — 1200 г

9600 г — x.

А отже х = 9600 × 1200 ÷ 9000 = 1280 г.

Тобто для приготування сирників з 9,6 кг кисломолочного сиру потрібно ≈1,3 кг борошна.

Подібно обчислюємо кількість яєць і цукру, враховуючи, що за технологією на 9 кг кисломолочного сиру потрібно 300 г яєць та 1 кг цукру. З розрахунків виходить, що на 9,6 кг кисломолочного сиру потрібно 320 г яєць і 1,067 кг цукру.

З’ясуємо, скільки сирників приготуємо з пропорційно збільшеної кількості всіх продуктів:

9,6 кг кисломолочного сиру + 1,3 кг борошна + 0,320 кг яєць + 1,067 цукру = 12,287 кг.

На практиці встановлено, що за карткою-розкладом виходить 10 кг сирників. Натомість дізнаймося, скільки буде сирників із 9,6 кг сиру за пропорційного збільшення маси всіх інших продуктів:

  • спершу обчислимо загальну вагу продуктів

9,0 кг кисломолочного сиру + 1,2 кг борошна +  0,3 кг яєць + 1,0 цукру = 11,5 кг

  • тепер складемо пропорцію

11 500 г — 10 000 г
12 287 г — x.
А отже x = 12 287 × 10 000 ÷ 11 500 = 10 684 г.

Як бачимо, в разі пропорційно збільшеної маси всіх інших продуктів із 9,6 кг сиру приготують ≈ 10,6 кг сирників.

Поділивши загальну кількість продукту на 100 порцій, дізнаємося вагу порції — 106,8 г.

Варіант 2

Збільшуємо вихід страви за рахунок основного продукту (не змінюючи кількість інших продуктів).

Розрахуємо, скільки сирників отримаємо, взявши лише більшу масу кисломолочного сиру:

9,6 кг кисломолочного сиру + 1,2 кг борошна + 0,3 кг яєць + 1,0 цукру = 12,1 кг.

Ураховуючи, що при приготуванні за карткою­-розкладом вихід сирників 10 кг:

  • спершу обчислимо вагу продуктів

9 кг кисломолочного сиру + 1,2 кг борошна + 1,0 цукру + 0,3 кг яєць = 11,5 кг.

  • потім складемо пропорцію

11 500 г — 10 000 г
12 100 г — x.
А отже x = 12 100 × 10 000 ÷ 11 500 = 10 341 г

Отож, із 9,6 кг кисломолочного сиру, не збільшуючи пропорційно масу інших складників страви, матимемо ≈10,3 кг сирників.

Вага порції — 103,4 г.

Освітні заходи

Освітні заходи

Перевірте свої знання та здобудьте нові

Взяти участь
Інтернет-магазин

Самое выгодное предложение

Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплати і станьте нашим читачем просто зараз

Ми в соцмережах
57 секунд зараз = доступ до документів постійно!

Зареєструйтеся —
і скачуйте все! 
 
Зразки та форми документів закладу освіти, інфографіку, рекомендації експертів...

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
І скачаю потрібні файли!
Зареєструюся

Зареєструймо наші взаємини!

І я Вам подарую цілий світ освіти:
  • допомагатиму розв’язати робочі завдання
  • запрошуватиму на освітні заходи
  • сповіщатиму про новини

Портал «Педрада»

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
Реєстрація за хвилину!
До світу освіти

До 28 лютого необхідно подати звіт про діяльність ЗДО.

Цього року звіт складають за новою формою.

Скачати нову форму звіту про діяльність ЗДО 
Експерт MCFR Освіта
Сергій Плахотнюк