Поєднання в меню риби та молочних продуктів у дошкільному закладі

20 вересня 2016
7123
Середній бал: 5 із 5

Запитання

Відповідь

Норми харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 (далі — Постанова № 1591). Їх розроблено з огляду на фізіологічні потреби організму дитини в поживних речовинах на підставі наукових досліджень відповідних науково-дослідних установ.

За дотримання норм забезпечують раціональний режим харчування, збалансованість раціону, що є основою для підвищення опірності дитячого організму до захворювань та нормального росту і розвитку дітей.

Згідно з додатками 1–3 до Постанови № 1591 молоко і кисломолочні продукти є єдиною нормою (викладені однією графою) та визначені як продукти щоденного споживання. А от рибу використовують кілька разів на тиждень. У примітках до цих додатків зазначено: «Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(–) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень».

Отже, молоко та кисломолочні продукти є продуктами щоденного споживання, тому їх обов’язково включають до щоденного раціону. Рибу подають у певні дні тижня відповідно до примірного двотижневого меню.

Під час організації харчування дітей важливо враховувати вимоги нормативних документів та рекомендації спеціалістів Державної санітарно-епідеміологічної служби України (ДСЕС), зокрема:

  • дотримуватися вимог рецептур, карток-розкладів страв, асортименту страв, меню-вимоги, примірних двотижневих меню, погоджених ДСЕС
  • перевіряти документи, що підтверджують якість і безпечність продуктів харчування і продовольчої сировини, записи в бракеражних, облікових та інших журналах, ведення яких передбачено чинним законодавством.

Якщо меню-вимога відповідає примірному двотижневому меню, погодженому ДСЕС, то у певні дні тижня рибу і молочні продукти включають до меню в один день.